Održavanje masne kože zdravom i bez sjaja može biti zahtjevno, osobito tokom ljeta. Visoka temperatura pogoršava proizvodnju sebuma, čineći da ljudi sa normalnom ili suhom kožom iskuse malo dodatnog sjaja, osobito na čelu, nosu i bradi (također poznato kao T-zona). Naprosto nije moguće riješiti se sve te masnoće (a nije niti zdravo jer sebum služi za podmazivanje kože i njenu zaštitu). Ipak, ima nekoliko stvari koje učinkovito mogu pomoći smanjenju sjaja, održavanju kože čistom i zdravom.

Malo promijenite način prehrane

Dok još uvijek treba odrediti koliko način prehrane utiče na proizvodnju sebuma, studije pokazuju da je određena hrana može potaći. Proizvodi za mršavljenje se smatraju nekim od najgorih faktora zbog njihovog hormonskog sastava koji može pojačati lučenje sebuma i do 60 procenata.

Koristite ispravan tip čišćenja

Čišćenje kože je veoma važno za sve tipove kože, ali za ljude sa masnom kožom to je isključivo važno, osobito tokom ljeta. Znojenje i višak sebuma mogu transformirati kožu u hranilište za bakterije. Ispravno čišćenje kože uklanja suvišni sebum, znoj, mrtve ćelije kože i prljavštinu, sprječavajući da začepe vaše pore i izazovu bubuljice.

Čistite lice dva puta dnevno (jutro i veče). Također treba da čistite kožu nakon vježbanja. Ne oslanjajte se na maramice za lice kao metodu čišćenja jer one ne uklanjaju svu prljavštinu i znoj kako treba i često sadrže grube i isušujuće sastojke. Koristite nježni način čišćenja sa bazi vode i operite lice čistom vodom. Sredstvo za čišćenje treba sasvim saprati bez ostataka na koži.

Redovno radite piling

Redovan piling kože uklanja nagomilane mrtve ćelije kože sa vaše kože koja bi inače začepila vaše pore i dovela do pojave bubuljica. Masna koža se sporije rješava mrtvih ćelija pa je piling veoma važan za održavanje čiste kože.

Idealno, trebalo bi raditi piling dva do tri puta tjedno koristeći nježne proizvode koji ne iritiraju kožu. Nakon pilinga, trebate uvijek koristiti proizvode koji vlaže kožu i štite je od UV zraka jer koža postaje podložnija oštećenju od sunca.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + eleven =