Kako izliječiti bol u zglobovima

Želio bih vam ispričati svoju priču o tome kako sam uspio pobijediti artrozu koljena i osteohondrozu u donjem dijelu kralježnice. Nisam liječnik, neću govoriti o tome kako sam se izliječio, samo ću vam ispričati što se dogodilo.

Imam 62 godine, umirovljenik sam. Prije mirovine, radio sam na visokim pećima u tvornici metala. U početku sam bio samo obični radnik, onda sam promijenio mjesto i počeo raditi kao inženjer zaštite na radu. Tko se razumije u visoke peći zna koliko se to razlikuje od posla koji obavlja obrađivač metala. Oni samo obrađuju čelik u kalupima, sve što rade je da sjede i pritiskaju ručice i dugmiće. Mi smo sve radili na teži način. Ako je trebalo, radili smo sa lopatom i željeznim polugama. Bilo je nevjerojatno vruće pored peći, a nije se moglo pobjeći od stalnog propuha. Tamo sam uništio koljena i donji dio kralježnice.

Stalna bol ima direkno negativno djelovanje na izgled. Mnogo sam ostario za posljednje 3 godine.

Dobro je što sam imao pravo otići u mirovinu sa 50 godina zbog beneficiranog radnog staža. Više prosto nisam imao snage da sve to izdržim. Posljednju godinu sam izdržao samo zahvaljujući injekcijama protiv bolova. Posrećilo mi se – otvorilo se mjesto inženjera. Ta nova pozicija je bila mnogo lakša, daleko od peći. Zdravlje mi se sačuvalo, povoljno je djelovalo na moje bolove. Bol se povukla, čak sam neko vrijeme mogao i bez sredstava protiv bolova. Ali, tri godine prije odlaska u mirovinu, desila se nesreća. Strašno sam povrijedio nogu u ribolovu. Šokantna bol i još jedna doza lijekova protiv bolova poremetili su osjetljivu ravnotežnu i morao sam se suočiti sa oštirom boli u koljenima i donjem dijelu kralježnice.

Zbog ozljede, moj artritis je brzo počeo napredovati.

Ne želim se čak ni prisjećati te tri godine. Bio je to pravi pakao! Ujutro, žena mi je davala injekciju diklofenaka, onda sam dobijao jednu na poslu, a onda bi mi još jednu davala žena kod kuće navečer. Zašto nisam otišao u mirovinu, pitate se? Pomagao sam sinu. Dobio je dijete, dječaka, i baš je bio izgubio posao. Morao sam pomoći njegovoj obitelji.

Posljednju godinu sam hodao sa štapom. Prije sljedećeg sistematskog pregleda, dao sam otkaz. Ionako nisam mogao proći na sistematskom.

Kako sam se izliječio

Iz mog bogatog iskustva sa bolovima u zglobovima, mogu reći da liječnici znaju samo za kondrosamin. Možda još ponekad propišu hidrokortizon ili diprospan.

Ovo NE POMAŽE!

Još gore, stalne injekcije diklofenaka koje sam morao primati da olakšam bol, uzrokovale su bolove u stomaku. Morao sam dobijati bizmut da se spriječi oštećenje želuca.

Dok sam tražio odista djelotvoran preparat, imao sam 4 punkcije za uklanjanje tečnosti. Posljednji put kad sam to radio, pojavio se gnoj. Liječnik je rekao da je vrlo izvijesno da ću ubrzo morati na operaciju, ugraditi endoprotezu. Htjeli su staviti dijelove od titanijuma umjesto mog propalog koljena. Počeo sam to izučavati. Kako se ispostavilo, čak i ako ugradnja proteze prođe dobro, još uvijek bih morao hodati sa štapom. Sama operacija košta najmanje 24,000 kuna. To je cijena njemačke proteze, naše su jeftinije 6,000 kuna, ali je rizik od komplikacija mnogo veći. Ukratko, odlučio sam pričekati i dobro razmisliti.

Odlučio sam pričekati i dobro razmisliti o mojoj sudbini.

Mogao sam vidjeti da nije bilo načina pobjeći od invaliditeta. A nisam imao toliko novaca!

Dugo smo žena i ja razmišljali i pričali o tome (ona je stvarno sjajna) i odlučili se na operaciju. Život se ne završava u 61. godini, a što se tiče novaca.. pa, tome i služe, da se troše.

A onda se, iznenada, dogodilo čudo!

To zapravo dugujem svojoj ženi. Imala je školsku drugaricu koja se udala za jednog vijećnika. On je patio zbog bola u koljenu kao i ja. Možda ne baš toliko.

Jednom je moja žena hodala ulicom kad se pored nje zaustavio automobil. Ovaj vijećnik je izašao iz automobila i odskakutao do dućana.

Tog dana je Mira (moja žena) pozvala drugaricu i raspitala se kako je Martin uspio izliječiti koljena. Nije išao na operaciju, bar koliko smo mi znali. I ljudi se ne kreću tako poslije operacije.

Moja žena Mira me je spasila, mnogo sam joj zahvalan.

Ispostavilo se da je sve vezano sa novim proizvodom – Motion Free. Njezin muž je potegao neke veze i za mjesec dana je ponovno bio na nogama. I ponovit ću – ZA MJESEC!

Oboje smo bili uzbuđeni i iznervirani u isto vrijeme. Ovaj proizvod se nije prodavao kod nas. A nismo imali pojma kako ga naručiti iz Sjedinjenih Država gdje je sve dostupno samo na recept. Jednom riječju, nastavili smo sa pripremama za operaciju.

Poslije mjesec i pol, Mirina drugarica nas je nazvala i rekla da je Motion Free prošao certifikaciju i u našoj zemlji. Moja žena je molila drugaricu da još istraži, i potvrđeno je! Sad smo mogli i kupiti proizvod, ali nažalost samo preko službene stranice. Mislim da sam bio jedan od prvih kupaca koji je naručio!

Počeo sam mazati svoje uništeno koljeno i donji dio kralježnice. I počelo je djelovati! Prvo sam mislio da djeluje kao sredstvo protiv bolova jer je bol ublažena nakon 5-10 minuta poslije nanošenja. Osjećao sam se značajno bolje, čak su me i križa prestala boljeti. Da budem iskren, već sam bio odustao. Htio sam bar da se pobrinem za koljena. Čekala me je operacija! Ali, kada sam nakon tjedan dana korištenja balzama, uspio sagnuti se i obuti se bez kašike za obuću od pola metra, shvatio sam da Motion Free LIJEČI veoma dobro!

Za 2 tjedna, mogao sam hodati pola sata bez ikakve boli u koljenima! Očito sam se oporavljao! Još dva tjedna nakon toga, sebe sam smatrao zdravom osobom – više nisam patio zbog boli! Mogao sam se lako sagnuti, dugo hodati i voziti bicikl (obožavam ga voziti).

Ponovno sam mogao voziti bicikl i hodati po 2 sata.

Prošlo je pola godine od kad sam se oporavio. Više nema boli! Usprkos činjenici da sam prestao koristiti Motion Free prije par mjeseci. Sad idem u ribolov, radim u vrtu i obožavam čuvati svog unuka! Žena i ja planiramo put na more! Moja žena stalno priča kako bi to bilo lijepo.

Kada ste zdravi, igranje sa unukom vas ne nervira, baš suprotno, donosi radost.

Pa, ako imate artritis, osteohondrozu ili artrozu, ili prosto rečeno, ako vas bole zglobovi ili križa, zabilježite što ću vam reći: Motion Free – liječi zglobove!

Damir Kovačić, Sisak