Ovo divno, divno olakšanje može imati tamnu stranu.

Kada vam je nos toliko zapušen da jedva dišete, nekoliko stvari može donijeti olakšanje jednako kao medicinski sprej za nos. Lijekovi rade preko receptora u krvnim sudovima u vašem nosu, skupljaju ih i otvaraju dišne puteve pa možete prestati da dišete na usta.

Zapravo, sprej djeluje tako dobro da kada ste stalno začepljeni (gledajući na vas, proljećne alergije) koristite ga nekoliko puta dnevno. Ali nakon nekoliko dana, otkrijete da ste začepljeniji nego kada ste počeli.

Opustite se, ne možete postati „ovisni“ do te mjere o spreju za nos da mora da se organizira intervencija (ne postoji psihološka „potreba“ za ovim lijekom). Ali možete da upotrjebljavati tako često da razvijete stanje nazvano rhinitis medicamentosa, ili povratno začepljenje.

To se događa jer poslije tri ili četiri dana stalne uporabe, krvni sudovi u vašem nosu počinju postajati ovisni o spreju.

Počinju naticati preko svoje normalne veličine jer čekaju djelovanje kemikalije. Ovaj začarani krug pretjerane uporabe i ovisnosti može trajati mjesecima, čak i godinama.

I što se dulje oslanjate na sprej, vjerojatnije je da ćete imati povratni učinak.

Obično su sprejevi dobri za dva ili tri dana, ali ako ste ovisnik o sprejevima za nos, odložite bočicu. Tražite od svog liječnika prepisivanje oralnih steroida da smanjite upalu i začepljenje dok vam se sinusi ne oporave. Ispirajte nos ili se parite da otčepite začepljenje dišne puteve ako treba.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 17 =